Van Beest Maritiem
looptijd: 2006-heden

Bergingen objecten uit het Amsterdam Rijnkanaal

opdrachtgever: rijkswaterstaat

Van Beest Maritiem is in 2006 gestart met bergingswerkzaamheden voor Rijkswaterstaat. Toen deze werkzaamheden in een groot onderhoudscontract zijn ondergebracht, hebben wij deze bergingen uitgevoerd voor de hoofdaannemers. In deze jaren hebben wij veel expertise op dit gebied ontwikkeld.

Het geheel milieuvriendelijk bergen en afvoeren van de wrakken/objecten, maar ook het werken zonder scheepvaartstremmingen of oponthoud voor de gebruikers van de vaarwegen, is onze kracht. De afhandeling met Recherche, Politie, Rijkswaterstaat en verzekeringsmaatschappijen wordt ook door Van Beest Maritiem verzorgd.

Jaarlijkse opschoonronde

Eén keer per jaar doen wij een algehele opschoonronde in het Amsterdam-Rijnkanaal. Wanneer er een wrak/object op een gevaarlijke of ondiepe plek wordt gevonden door Rijkswaterstaat spreken we van een calamiteit, in dat geval rukken wij 24/7 uit om deze te bergen. Zo minimaliseren wij de veiligheidsrisico’s voor alle betrokken partijen.

Patrouillevaartuig Haaften lokaliseert de wrakken met de sonar/multibeam en de coördinaten worden opgeslagen. Deze worden verwerkt en ingevoerd in het GPS-kaartplotter systeem van kraanschip Twee Gebroeders. Er wordt een efficiënte route uitgezet en de objecten worden een voor een door het kraanschip geborgen. Mocht het wrak op een gevaarlijke locatie liggen, dan kan de Haaften ook als begeleidingsvaartuig worden ingezet tijdens de berging.

Het WAK wordt boven de locatie van het wrak/object geplaatst. Door het bergen via het WAK en daarna het WAK met de olie skimmer schoon te zuigen, komt er geen oppervlakte verontreiniging vrij.

In totaal heeft Van Beest Maritiem sinds 2006 al meer dan 600 objecten geborgen. Denk hierbij aan auto’s, aanhangers, scheepsluiken en boten die van de bodem van het Amsterdam-Rijnkanaal geborgen zijn.

Gerelateerde projecten