Van Beest Maritiem
Looptijd: 2010 - Heden

h.ij.k. (hollandsche ijsselkering)

Van Beest Maritiem voert sinds 2010 diverse werkzaamheden uit voor de hoofdaannemer van het onderhoudscontract van de Hollandsche IJsselkering. Binnen dit project doen we de meest uitlopende werkzaamheden, met óf zonder gebruik van ons varend materieel. Bij Van Beest Maritiem staat het ontzorgen van onze opdrachtgevers hoog in het vaandel. Naast vast onderhoud verrichten wij ook regelmatig spoed- en noodreparaties. Alle werkzaamheden en reparaties op het water, vanaf het water, onderwater en langs het water, wij kunnen het voor onze klanten uitvoeren.

hollandsche ijsselkering

Regulier onderhoud

Eén keer per maand voeren wij een deel van het vaste onderhoud uit voor de Hollandse IJsselkering. De werkzaamheden bestaan dan uit het onderhouden, inspecteren en schoonhouden van het gehele object. We vegen al het vuil uit de brugkelders en houden de machineruimtes goed schoon. Regelmatig wordt verzakt straatwerk verhoogd en andere, kleine reparaties uitgevoerd.

hollandsche ijsselkering

Jaarlijkse werkzaamheden

Daarnaast verricht Van Beest Maritiem ook werkzaamheden  die jaarlijks terugkeren. Ieder jaar worden de trappen van de heftorens en het bedieningsgebouw van de Hollandse IJsselkering gereinigd. Ook controleren we jaarlijks de planken van het houten brugdek, en waar nodig zetten we de planken weer goed vast of vervangen deze.

Ook neemt Van Beest Maritiem de jaarlijkse schoonmaakactie voor zijn rekening. In deze week wordt de Hollandse IJsselkering grondig gereinigd.

Werkzaamheden bestaan uit:

 • Het reinigen van de bruggen met een bluskanon vanaf het kraanschip Twee Gebroeders
 • Een ploeg met water, bezems en sop reinigt de schuiven
 • We maken de matrixborden en hoogteschalen schoon
 • Jaarlijks reinigen we de boeien en vervangen de touwen eens per vijf jaar
 • We vetten de geleiding van de stuw in, deze kunnen we eenvoudig en veilig bereiken door de laadklep te gebruiken van ons werkschip Haaften
 • Het leegpompen van de meetputten voor inspectie door onze opdrachtgever


Van Beest Maritiem kan dergelijke werkzaamheden goed uitvoeren omdat we hiervoor een bluspomp met blusmonitor gebruiken. Deze kan de stuw met veel water schoonspuiten.

Om dit project succesvol af te ronden heeft Van Beest Maritiem de volgende middelen ingezet:

 • Tien ervaren medewerkers
 • Kraanschip Twee Gebroeders
 • Werkschip Haaften
 • Een ponton met hoogwerker
 • Een bluspomp met blusmonitor
hollandsche ijsselkering

De beweegbare brug

Aan de beweegbare brug van de Hollandse IJsselkering voert Van Beest Maritiem ook het onderhoud uit. Dit onderhoud bestaat uit het vastzetten van loszittende bouten of indien nodig, het vervangen. Bouten vervangen doen wij ‘s nachts om de hinder voor de weggebruikers te beperken, voor deze werkzaamheden moet er namelijk een rijbaan afgesloten worden.

Om dit onderhoud te doen varen wij een ponton met hoogwerker én een werkschip onder de beweegbare brug. Drie van onze monteurs voeren de werkzaamheden uit. Ook repareren we, indien nodig, het asfalt op de brug. Ons kraanschip Willem sr. kan door zijn verhaallieren, die op iedere hoek van het schip staan, zich perfect positioneren onder de brug.

hollandsche ijsselkering

Reparatie fietspad

Na een melding van schade aan de planken van het fietspad over de brug is door ons direct een noodreparatie uitgevoerd. Op deze manier waren de zorgen van onze klant meteen opgelost. Nadat de noodreparatie uitgevoerd was en fietsers weer veilig over de brug konden, hebben wij alles ingemeten en nieuwe planken laten maken. Deze hardhouten planken zijn voorzien van twee verschillende kleuren slijtlaag.

Ook de overgang van het fietspad op de brug naar het fietspad op het vasteland hebben wij vernieuwd. De overgang was iets omhoog gaan staan en dat creëerde een gevaarlijke situatie voor de gebruikers van het fietspad. Wij hebben de overgang laten inmeten en een nieuwe laten maken. Na de montage van deze nieuwe overgang konden fietsers weer veilig over de brug.

hollandsche ijsselkering

Overige werkzaamheden

Van Beest Maritiem maakt alles op het water, vanaf het water, onderwater en langs het water. Wij staan dag en nacht klaar om onze klanten te helpen. Zo is er door een storm schade ontstaan op één van de heftorens van de stuw. Wij hebben direct noodreparaties uitgevoerd aan de deur en het kozijn. Op een later moment hebben wij alles weer in perfecte staat opgeknapt en werkbaar gemaakt. Zelfs voor het maken van een nieuwe wc-unit in het sluisgebouw kunt u op ons rekenen.

Vragen over dit project? Wij beantwoorden ze graag.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder.